Ingredients: Milk 1 Liter.,
Custard Powder: 5 tbsp.,
Sugar : to taste
Fruits – 1 cup (chopped finely. I used apples, bananas, mangoes, muskmelon, Watermelon, Pomegranate )
Method: Take a bowl and add a cup of milk with custard powder and mix it well, keep aside. Now boil the remaining milk in a thick saucepan. Gradually add the custard, sugar and powder + milk mixture, stirring all the while. Make sure no lumps are formed. This will thicken very quickly. Once it’s slightly thickened, remove from flame and allow to cool. keep it in the refrigerator for 1 to 2 hrs.
Now cut the fruits and add it into the chilled custard and keep it again in the refrigerator for half an hour.
Garnish with fresh Pomegranate seeds.Serve chilled.
साहित्य: दूध 1 लिटर.,
कस्टर्ड पावडर: 5 चमचे.,
साखर: चवीनुसार
फळे – १ कप (बारीक चिरून. मी सफरचंद, केळी, आंबे, खरबूज, टरबूज, डाळिंब वापरला)
कृती: एक वाटी घ्या आणि कस्टर्ड पावडरसह एक कप दूध घाला आणि चांगले मिसळा, बाजूला ठेवा. आता उरलेले दूध जाड सॉसपॅनमध्ये उकळा. हळूहळू साखर आणि कस्टर्ड पावडर + दुधाचे मिश्रण घाला, सर्व वेळ ढवळत. कोणतीही गांठ तयार होणार नाही याची खात्री करा. हे फार लवकर दाट होईल. एकदा किंचित घट्ट झाल्यावर ज्वाळापासून काढा आणि थंड होऊ द्या. ते 1 ते 2 तास रेफ्रिजरेटरमध्ये ठेवा.
आता फळे कापून थंडगार कस्टर्डमध्ये घाला आणि पुन्हा अर्धा तास फ्रिजमध्ये ठेवा.
ताज्या डाळिंबाच्या बियाण्याने सजवा. सर्व्ह करावे.
सामग्री: 1 लीटर दूध,
कस्टर्ड पाउडर: 5 बड़े चम्मच,
स्वाद के लिए चीनी,
फल – 1 कप (बारीक कटा हुआ। मैंने सेब, केले, आम, खरबूजा, तरबूज, अनार) का इस्तेमाल किया
पकाने की विधि: एक कटोरी लें और कस्टर्ड पाउडर के साथ एक कप दूध डालें और अच्छी तरह मिलाएं, एक तरफ रख दें। अब बचे हुए दूध को एक मोटी सॉस पैन में उबालें। धीरे-धीरे चीनी और कस्टर्ड पाउडर + दूध के मिश्रण को मिलाएं, हर समय सरगर्मी करें। सुनिश्चित करें कि कोई गांठ का रूप न हो। यह बहुत जल्द गाढ़ा हो जाएगा। थोड़ा गाढ़ा हो जाने पर, गर्मी से निकालें और ठंडा होने दें। इसे 1 से 2 घंटे के लिए फ्रिज में रखें।
अब फलों को काटकर ठंडे कस्टर्ड में डालें और फिर आधे घंटे के लिए फ्रिज में रख दें।
ताजे अनार के बीजों से गार्निश करें। पेश करें ।