I love to experiment with food and what’s better than trying to learn and cook some new cuisines from foreign food cultures. I saw some interesting chicken recipe on YouTube. It’s this #afghanichickenfry. Whatever ingredients I could not find in our kitchen, I skipped or replaced it with other ingredients.
Heat 3 spoons of Kasuri Methi in a pan. Crush it to fine powder. Put in a bowl and add half a spoon of salt, half a spoonful of chat masala, a spoonful of cumin powder, coriander powder, dried mango powder, mustard powder, ginger garlic paste, lemon juice, green chili paste and mix them all. Take 5 spoonful of thick curd in the same bowl and mix it well. If available add some cream. Add a little saffron if available. I skipped both.
Take 500 gm of good quality tender chicken. I ordered it from #licious since their products are juicy and tender. Marinate the chicken in the curd and spices-condiments mixture for at least an hour. Smoke it with some ghee on a smouldering piece of coal, if available. I skipped it.
Add some edible oil in a frying pan and fry the chicken pieces from all sides until the marinade mixture dries and the cooked chicken pieces turn golden brown and it’s done. It takes around 30 minutes of cooking time.
The dry chicken serving has definitely different flavour and aroma. I loved it.
The Indian meal/thali includes sorghum/jowar bhakari/bread, spicy curry, fried rice, mango pickle and tomato and onion. The main feature is Afghan dry chicken.
मला स्वयंपाकात प्रयोग करायला आवडतं. विदेशी खाद्यसंस्कृतीतून काहीतरी निराळं शिकून, शिजवून खायला आवडतं. यु ट्यूब वर एक नवीन पदार्थ बघितला… अफघाणी चिकन फ्राय. आमच्या स्वयंपाकघरात नसतील ते घटक मी एकतर वापरलेच नाहीत किंवा पर्यायी घटक वापरले.
तीन चमचे कसुरी मेथी तव्यावर गरम करून घेतली आणि मग तिचं हातांनी चुरगाळून पावडर/भुकटी केली. एका भांड्यात तिला टाकून त्यात अर्धा चमचा मीठ, अर्धा चमचा चाट मसाला, एक एक चमचा जिरेपूड, धणेपूड, आमचूर पावडर, मिरपूड, अद्रक लसणाची पेस्ट, लिंबू रस आणि हिरव्या मिरचीची पेस्ट टाकली. त्यात ५ चमचे घट्ट दही टाकून मिश्रण फेटून घेतलं. क्रीम असेल तर टाका. केसर असेल तर टाका. मी दोन्ही वगळले.
५०० ग्राम चांगल्या प्रतीचं चिकन घ्या. मी #licious वरून मागवलं कारण त्यांच्याकडच्या चिकनची प्रत चांगली मऊ, लुसलुशीत असते. कोळश्यावर तूप टाकून धुपाटणी देऊ शकाल तर उत्तम. मी ही प्रक्रिया वगळली. एक तास तरी चिकन मिश्रणात मुरू द्या.
तव्यावर तेल टाकून त्यावर सोनेरी तपकिरी रंगाचं होई पर्यंत सर्वं बाजूने चिकन शिजू द्या. मॅरिनेड मिश्रण पूर्णतः सुखू द्या. साधारण ३० मिनिटांत अफघाण चिकन फ्राय तयार! या व्यंजनाची चव आणि सुगंध काही वेगळीच!
या भारतीय थाळीत आहे ज्वारीची भाकरी, तर्रीदार रस्सा, फोडणीचा भात, कैरीची लुंजी आणि कांदा टोमॅटो. मुख्य व्यंजन आहे अफघाण चिकन फ्राय तयार!
मुझे भोजन के साथ प्रयोग करना पसंद है| विदेशी खाद्य संस्कृतियों से कुछ नए व्यंजनों को सीखने और पकाने की कोशिश करने से बेहतर क्या है। मैंने YouTube पर कुछ दिलचस्प चिकन बनाने का नुस्खा देखा। ये है अफगानी चिकन फ़्राय| हमारी रसोई में जो कुछ भी सामग्री मुझे नहीं मिली, मैंने उसे छोड़ दिया या उसे अन्य सामग्रियों से बदल दिया।
एक पैन में 3 चम्मच कसूरी मेथी को गर्म करें। इसे महीन पाउडर में क्रश करें। एक कटोरे में डालें और आधा चम्मच नमक, आधा चम्मच चाट मसाला, एक चम्मच जीरा पाउडर, धनिया पाउडर, सूखे आम पाउडर, काली मिर्च पाउडर, अदरक लहसुन का पेस्ट, नींबू का रस, हरी मिर्च का पेस्ट डालें और इन सभी को मिला लें। एक कटोरे में 5 चम्मच गाढ़ा दही लें और इसे अच्छे से मिलाएं। यदि उपलब्ध हो तो कुछ क्रीम मिलाएं। यदि उपलब्ध हो तो थोड़ा सा केसर डालें। मैंने दोनों को छोड़ दिया।
अच्छी गुणवत्ता वाला ५०० ग्राम टेंडर चिकन लें। मैंने उत्पादों के रसदार और कोमल होने के कारण इसे #licious से ऑर्डर किया है। कम से कम एक घंटे के लिए दही और मसालों के मिश्रण में छोड़ दे। यदि उपलब्ध हो तो कोयले के सुलगने वाले टुकड़े पर थोड़ा सा घी लगाकर धुवां करें। मैंने इस प्रक्रिया को छोड़ दिया।
एक फ्राइंग पैन में कुछ खाद्य तेल लें और सभी तरफ से चिकन के टुकड़ों को भूनें जब तक कि मैरिनेड मिश्रण सूख न जाएं| पका चिकन सुनहरे भूरे रंग का हो जाने दीजिए। खाना पकाने के समय में लगभग 30 मिनट लगते हैं।
इस सूखे चिकन का स्वाद और सुगंध निश्चित रूप से अलग है। मुझे तो ये पसंद आया।
इस भारतीय भोजन / थाली में है ज्वार भाकर / रोटी, मसालेदार करी, छौंक लगाया हुआ चावल, आम का अचार और टमाटर और प्याज शामिल हैं। मुख्य विशेषता अफगानी सूखा चिकन है।